Sankt Petersburg-guide.

 

Okej så det här är min egna lilla sammanställda guide till St.Petersburg. Det är en stad SÅ värd att besöka! Venedig i all ära, men rysk kultur och en magnifik stad som erbjuder mer än Venedig, det kan man inte slå! Så här kommer den:

Nevskij Prospekt är huvudgatan som man bör strosa på, det finns stora butiker och mycket för turister att se. Man kan bara gå längst gatan, eftersom arkitekturen bjuder på mycket för ögat!

När du går längst Nevskij, kan du ta dig till hörnet av Mojka. Där finns ett café som heter Pushkinskaja/Literaturnaja Cafét. Ett gammalt tillhak för de stora gamla ryska författarna. AWESOME!

Mitt emot Vinterpalatset(Hermitage) finner ni Petropavlovsk fästning. En fästning byggd av Peter den Store som man kan besöka. I kyrkan på denna fästning, finns den sista tsarfamiljen begravd.
Petergof, även kallad den ryska Versailles byggdes också av Peter den Store. Det är ett måste att besöka, här finns stora vackra parker, fontäner och flera palats i rokoko med pompösa utsmyckningar.
För att ta sig dit kan man ta en båt från Vinterpalatset(Hermitage) eller med tåg. Men med tåg kan det bli en aning jobbig väg och du bör fråga invånarna, men jag rekommenderar transport med båt eftersom man får en förträfflig resa och vy av St. Petersburg tills man stannar till vid Petergofs lilla hamn.
Vid Naberezhnaya Kanala Gribboyedova, nära Ryska Museet, finner ni Spas na Kravi(Kyrkan för vår frälsare på spilld blod). Det är den här kyrkan som oftast representerar Ryssland för hela världen, med sina utsmyckade kupoler och utsökta mosaik interiörer.
Vidare när du går från Spas na Kravi, kan du besöka Ryska Museet. Det ligger vid hörnet av Kanal Gribboyedova, och du tar höger från kyrkan och ser då museet max 100-200 meter framöver.
I det här museet finner du vackra målningar och konst från hela världen.
Precis vid Kanal Gribboyedova Nevskij Prospekt, finns en stor och praktfull katerdra som heter Kazanskij Sobor. Detta är också ett måste att besöka i St. Petersburg, men här vill jag verkligen varna för tjuvar och tiggare eftersom hit kommer många turister.
Någonting varje Pitersburgare gjorde förr i tiden och fortfarande gör, fast inte i lika stor utsträckning på grund av McDonalds och croissanter, är gedigna ryska piroger som liknar munkar, dem kallas för Piskhy och benämns som Ponchiki i Moskva. Dessa är hur goda som helst men idag är det svårt att hitta någon som säljer dem, det gäller att fråga runt! Kolla runt Mojka, för där finns ett sjukt bra hak där dem säljer dessa.
Nu vet jag inte exakt adress, men på en bakgata av Nevskij Prospekt, kan ni finna ett ganska förfallet och gammal hus, som tillhörde Tchaikovsky. Väl värt att se.
Vid Kanala Gribboyedova, kan du finna båtar som tar dig på sightseeing. Eftersom St. Petersburg är benämnd som norra Venedig tycker jag definitivt att du bör åka med en av dessa båtar längst kanalerna.
Från Vinterpalatset(Hermitage) kan man gå längst hela Nevskij Prospekt mot Moskva tågstation, därifrån går ni mot Alexander Nevsky Lavra(Alexander Nevsky Kloster). Alexander var helgon för St. Petersburg då klostret byggdes av Peter den Store. Det finns en enorm katedral och här finns många eminenta ryska personligheter begravda bl.a. Tchaikovsky, Dostoevsky, Alexander Pushkin(som är Rysslands mest hyllade poet).
Från Vinterpalatset(Hermitage) går man över bron Dvartsovy Most till ön Vasilivsky Ostrof. På denna ö finns det:
- Många peterburgares tillhak
- Museumet Konstkamera som är den äldsta statliga museumet med en hel del konserverade saker som bla. Peter den Store samlat på sig från sina resor runtom världen.
- Naturhistoriska Museet
- Marin Museet
- St. Petersburgs Universtiet
- Konstakademin
Det är en ganska stor ö, men ju djupare du tar dig in på ön, desto fler ”vanliga” pitersburgare möter du.
Aurora är också värt ett besök. När du tar dig dit(vet ej exakt adress), promenerar du helt enkelt längst Neva.
Fortsätter man längst Neva, mot Vinterpalatset(Hermitage) kommer man(på höger sida) till adressen Petrovskaja Neberezhnaja, här ligger St. Petersburgs första hus byggd i trä. Detta hus ser ut som en stuga och byggdes av Peter den Store. Den ligger precis vid vattnet och går inte att missa även för dess lilla storlek, eftersom den har en sådan annorlunda karaktär från alla andra byggnader i St. Petersburg .
Det finns ca 600 broar i St Petersburg, detta för att staden är byggd av kanaler. De centrala broarna, de vid Vinterpalatset(Hermitage), bjuder på en ”show” under nätterna. Runt 02.00-03.00 öppnas dessa broar och stora fartyg kan åka igenom. Ungdomar går dit på nätterna för att se detta.
Eftersom det är en hamnstad, rekommenderar jag myggskydd under sommaren.

 



Bild: Vagabond


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0