DAY 18 - A SONG YOU WISHED YOU HEARD ON THE RADIO

Radio spelar alltid mainstream och oftast det sämsta av det sämsta. Till och med P3 lyckas tjata ur det som förväntas spela på radio. Dessutom är det ännu sorligare att radio ALDRIG spelar hip hop. Ibland smyger det sig in en eller två Wu-Tang Clan låtar på P3 men det sker väldigt sällan. Istället får man lyssna på R&B och mainstream hiphop(EUW EMINEM). Nu när jag pratar om hip hop pratar jag om den riktiga goda hip hopen bland annat 90-tals hip hop, typ som Public Enemy, A Tribe Called Quest, The Roots, 9th wonder, Jurassic 5, A.Z, Ghostface osv osv. 

Men varför är hip hop så JÄVLA BÄST? Jo det är just det att man blandar stunning lyrics med samples från bland annat blues, jazz och rock och många andra genrer. I exempelvis Mos Defs låt Rape Over har man samplat från en av mina alltime favorites band, The Doors låt Five to One. I en annan, Blood in Blood out av Jedi Mind Tricks har man samplat i introt från en grekisk klassiker för att sedan använda genom hela låten, en rysk klassiker(som jag lyssnade på som barn). Jedi Mind Tricks producent lyckas alltid sampla sjukt oväntade delar, som ofta kommer ifrån Europa och Latinamerika, det gör honom utmärkande bland andra producenter som oftast använder funk och soul. 
En annan fin sampling är från Kanye West senaste album, My Beautiful Dark Twisted Fantasy, då han samplat i låten Blame Game Aphex Twins helt geniala låt Avril 14th som användes i Sofia Coppolas film Marie Antoinette(som också är BÄST). En annan av Kanyes låtar, Gorgeous, har samplat från The Turtles You Showed Me anno 1961. 
Eller EMCs låt Traffic som samplats från en äldre soul låt av Eloise Laws, Love Comes Easy

The point is, är att hela den här världen av mixes and combinations är det som jag älskar. Att man kan sammanställa en tung hip hop-låt tillsammans med virtuosa pianostycken tillsammans med elgitarr tillsammans med klassiker sjungna av män i frack, THAT is amazing. Att man kan sampla ett sekundlångt spår från en låt och skapa en hel annan låt av det, det är vad som gör hip hopen så bra. Beaten kan användas i oändlighet, man kan återavända hip hoplåtar som samplat från andra låtar. Det är lite som recyling eller stöld som konst.
Men det är inte bara beaten som gör hip hopen till vad den är idag, utan främst är det texterna som fångar många hip hop-entusiaster.

A gift to be swift, follow the leader, the rhyme will go
Def wit the record that was mixed a long time ago
It can be done but only I can do it
For those that can dance and clap your hands to it
I start to think and then I sink
Into the paper like I was ink
When I'm writing, I'm trapped in between the lines,
I escape when I finish the rhyme...
I got soul

//Eric B and Rakim - I Know You Got Soul

At night I can't sleep, I toss and turn 
Candle sticks in the dark, visions of bodies being burned 
Four walls just staring at a nigga 
I'm paranoid, sleeping with my finger on the trigger 
My mother's always stressing I ain't living right 
But I ain't going out without a fight 
See, everytime my eyes close 
I start sweatin, and blood starts comin out my nose 
It's somebody watchin' the ak' 
But I don't know who it is, so I'm watchin my back 
I can see him when I'm deep in the covers 
When I awake I don't see the motherfucker 
He owns a black hat like I own 
A black suit and a cane like my own 
Some might say "take a chill, b" 
But fuck that shit, there's a nigga trying to kill me 
I'm pumping in the clip when the wind blows 
Every twenty seconds got me peeping out my window 
Investigating the joint for traps 
Checking my telephone for taps 
I'm staring at the woman on the corner 
It's fucked up when your mind is playing tricks on you 
//Geto Boys - My mind playin' tricks on me

Det finns många hip hop låtar som jag kan rekommendera men JUST NU, när våren är på ingång vill jag GÄRNA be er lyssna på den här. Bra skit.

Så tillbaka till mitt svar på rubriken. Förutom hela genren hip hop önskar jag höra Blu & Exiles låtar på radion. Below the Heavens är ett samarbetsalbum mellan rapparen Blu och producenten Exile som utkom 2007. Blu Colla Workers och Dancing in the Rain är två låtar som utgavs på detta samarbetsalbum. Jag kunde inte riktigt välja EN låt, det blev för svettigt för mig, så jag ger två låtar istället! Wie! 

I Blu Colla Workers samplas det genom hela låten från Martha Reeves and The Vandellas Quicksand och i slutet hörs When Sunny gets Blue av Johnny Mathis. 
I So(oul) Amazin'(Steel Blazin') har Blu & Exile samplat från Mother/Son Bedroom Talk av The Blackbyrds(från börjarn till slut), Papa Was Too av Joe Tex, G-Building av M.O.P, The 6th Sense av Common(som förövrigt är en sjukt bra låt), Black Cowboys av Jeru The Damaja och Comin' Up av Saukrates(imma hit you with the words that'll make your soul vibrate används).  

Det skulle göra mig sjukt glad att höra dessa låtar på radion. Som en liten ode to Hip Hop. That's all.


Den här:



eller den här: 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0