BÖCKER SOM MÅSTE LÄSAS OCH FILMER SOM MÅSTE SES.


1. Eat Pray and Love baserad på Elizabeth Gilberts bok med samma titel. Jag hörde talas om Gilbert för första gången på Oprah Winfrey Show för några år sedan och började läsa boken förra våren. För några månader sen kom filmen ut med Julia Roberts som huvudrollsinnehavare.  Boken är bra. Filmen är magnifik. Jag älskar hur man filmar maten i Italien, de gröna färgerna på Bali och Julia Roberts glowing face. Bra bok, bättre film(som Brad Pitts produktionsbolag producerade). Själva handlingen beskriver Elizabeth själv som går igenom en omvända i sitt liv. Hon åker till Italien under några månader för att äta och njuta(alltså inga bekymmer alls), för att sedan åka till Bali och leva som asket, med meditiation som prio nummer ett. Soundtracket är även grymt bra. Bästa citatet: Ruin is the road to transformation


2. Factotum. Charles Bukowski. Oj. Den här boken är en depressiv men realistisk berättelse om Charles alter ego Henry Chinaski. Den är välskriven, intressant och sjuklig. Kort och gott handlar boken om en alkoholiserad Henry som driver runt och försöker(utan noga ansträgningar) slå igenom som författare. Allt handlar om en melankolisk tillvaro för Henry utan en egentlig drivkraft för att leva. Han byter jobb flera gånger men slutar alltid blå vid spritflaskan. Filmen har lyckats porträttera bokens essens. Det är en lågmäld men mycket bra film. Kristin Asbjornsen har gjort soundtracket, I wish to Weep är klockren Factotum-låt.
Definition factotum: menas en person som gör mycket, aktiviteter och jobb


3. Åh, Perfume av Patrick Süskind. Jag började läsa boken då jag var 14 år. Har läst den flera gånger, om och om igen. Det är helt sjukt hur författaren LYCKAS med att måla upp dofter som läsaren tar till sig. När jag läser boken så möter jag dofter av svett, fiskmarkanden där huvudkaraktären föds, specifika blommor, gammalt glas och människor som trängs. Filmen och boken handlar om Jean-Baptiste Grenouille(utspelar sig under 1700-talet) som vill skapa den perfekta doften eftersom han själv föddes utan kroppsdoft. Så han börjar mörda oskulder och samla deras kroppsdoft tills han möter en kvinna som har den perfekta doften. Filmen är långt ifrån så bra som boken, men jag älskar Ben Whishaw som spelar Grenouille så därför är den här filmen så värd att se. 
Utdrag ur boken: Det finnns dofter som står sig i årtionden. Ett skåp som gnidits in med mysk, ett stycke läder som indränkts med kanelolja, en ambraklump, ett skrin av cederträ äger vad lukten beträffar näsan evigt liv. Och andra - limettolja, bergamott, narciss- och tuberosextrakt och många blomdofter- försvinner efter bara några timmar om man utsätter dem för luft i rent och obundet tillstånd.


4. De tre musketörerna av Alexandre Dumas. Denna bok och Lewis Carrolls Alice i Underlandet var de böcker som fick mitt intressera mig för romaner att växa som 6-åring. Sen dess har jag alltid dragit mig till att läsa romaner från författer såsom Emily Brontë, Gustave Flaubert, Marquis de Sade, Horace Valpole, Steinbeck,Gogol, Bulkakov, Pushkin, Chaucer, Austin och många fler. Den här filmen, har jag faktiskt inte sett, utan har bara sett den från 1993. Den från 1993 är riktigt bra, dock följer den inte boken korrekt, men den är ändå bra att se. Så se den. Så ska jag se den nya. 
Du kan läsa boken på engelska här.


5. HARRYY POTTER av J.K. Rowling! GUD vad jag älskar dem här böckerna!! Jag ÄLSKAR Harry Potter. Jag ÄLSKAR HOGWARDS. JAG ÄLSKAR ALLT I DENNA VÄRLD. Nerd. Första boken, Harry Potter och De Vises Sten fick jag år 2000 i födelsedagspresent av mamma, sen dess: i'm hooked! Fast jag måste erkännna, det är SÅ tråkigt att filmerna exkuderar SÅ mycket från böckerna. Böckernas fångande historia gör att man slungas in i dess värld då man läser dem, man blir då en del av själva Hogwards, perrongen, Diagongränden, Hagrids hus, mordet på Harrys föräldrar och en del av själva Potters hjärna. Filmerna är helt klart värda att se pga effekterna, men böckerna är tusen gånger bättre. TUSEN gånger bättre. Sju böcker har skrivits av J.K. Rowling, sju filmer har visats, en åttonde kommer ut snart(13 JULI!!), den sista halvan av den sista boken, Harry Potter och dödsrelikerna. Det kommer bli så fett att se den sista, den allra sista filmen av hela den här historien. Jag dör. Jag älskar verkligen böckerna, filmerna, karaktärerna, dramat, historien. Allt. Bästa! Hahaha MAJORNÖRDVARNING. Och just det, Harry Potter och den flammande bägaren, är nog den bästa boken som filmatiserats bland dem alla sju. 


6. Krig och Fred av Lev Tolstoj. DENNA bok, är en klassiker. Den är hyllad, läst, älskad, filmatiserad, filosoferad och beundrad av så många världen över. Historien(som är uppdelad i fyra volymer) handlar om två adelsfamiljer, Bezuchov och Rostov och invsasionen som Napoleon gjorde i Ryssland(Hitler försökte sig på ett liknande uppdrag under andra världskriget men precis som Napoleon förlorade han den med, detta har med att ingen orkar med den ryska vintern). Det är en bok som följer en kärlekshistoria mitt i en våldsam historisk förändring i världen. Den behandlar såpopera, transantionella societetsnät, maktpolitik, idioter, underkastelse, vänskap, kärlek och det är en blandning av historia och fiktion. Kort och gott handlar Lev Tolstojs saga om den tragiska och den lyckliga delen av Europa. Historien är så bra, och användbar genom tiderna, att det är fullt acceptabelt att kalla den här boken bland den bästa som någonsin skrivits. Den ryska versionen av boken, slår så klart översättningarna på bland annat svenska och engelska. Det ryska språket går inte att översätta och få till det så bra som det är på sitt originalspråk.Och det finns två episka versioner av boken, en från 1956 med Audrey Hepburn som Natasja och en sovjetisk version(och självklart den bästa och den dyraste filmen i historien) regisserad av Sergei Bondarchuk från år 1965-1967. Vad jag själv erfarat är att boken är miljarder gånger bättre än filmerna, men filmerna lyckas ändå fånga bokens värde, det är en förmedling om det mest meningsfulla i vår värld, kärlek och krig. Men den amerikanska versionen stjäl mycket av den den ryska sagan, den sovjetiska versionen är så mycket bättre, just för att den är gjord av en rysk och den är på ryska. Den amerikanska versionen ger liksom inte den ryska sagan, den rättvisan som den förtjänar.
Läs den bara. 

7. John Steinbeck. Amerikanska realismens främste personlighet. Den här boken, Vredens Druvor, fick mig att rasa på liberalisterna, på kapitalismen, på bankerna och på alla pengakåta idioter som närde på att suga livet av det lilla folket. Den här boken, visar de värsta sidorna ur depressionen hela USA led av under 1930-talet. Boken såklart, som de flesta filmerna jag här nämnt, är MYCKET bättre än filmen. Boken är ett mästerverk, som Krig och Fred. Jag kan inte beskriva med ord hur bra skrivet den är av Steinbeck, han har i alla fall lyckats i denna bok, med att fånga upp den lidelse med inslag av optimism som den centrala familjen lever med. Det är en berättelse då en familj får uppleva bland det värsta som kan hända en människa, att stå hemlös utan inkomst. Så det flyr till Kalifornien där druvor och massvis med lycka väntar. Men såklart, är detta helt fel, det blir genomlidanden i Kalifornien med. Bara för att dem är fattiga. Bara för att dem flyr ett torkat och försvunnet land, bara för dem är människor som vill leva. Herrgud, vill man få en inblick i hur många flyktingar idag lever(fastän många lever värre än karaktärerna i boken) så ska man läsa Vredens Druvor.

Kommentarer
Postat av: Jennifer

fin blogg! :)

2011-04-09 @ 18:42:45
URL: http://jenylicious.blogg.se/
Postat av: Anna

Tack så hemskt mycket och detsamma till dig! Jag gillar din "TIPS"-kategori. Asfett.

2011-04-10 @ 13:00:03
URL: http://annapetova.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0